EV YAPIMI KETÇAP (BEBEK İÇİN +12 AY)

EV YAPIMI KETÇAP
Niyetlenince nelerin evde yapılabileceğini gördükçe şaşırıyorum. İnsan bir yerde görüp duymadıkça veya mecbur kalmadıkça bazı şeyleri evde yapmaya niyetlenmiyor bile (bakınız benim şaşkınlıklarım). Bu sebeple böyle minik pratik tarifleri elimden geldiğinde (yani diyor ki junior izin verirse) paylaşmaya çalışıyorum. 
Yine bunlardan biri: Ketçap
Aslında: Aromalı domates sosu :)

Malzemeler:
4 domates
1-2 yemek kaşığı biber salçası
3 arpacık soğan
2 diş sarımsak
Yarım çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
1 karanfil
Yarım çay kaşığı zencefil
Çeyrek cennet elması :) (tabi ki şeker yerine! Siz bir tutam şeker de kullanabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
1-2 yemek kaşığı zeytinyağ
Salçanız tuzlu değilse bir tutam tuz

Yapılışı:
Domates, soğan ve sarımsağı robottan geçirin (parçalansa yeter) ve bir tencereye alın. Salça, tarçın, karanfil, zencefil ve cennet elması (veya şeker) ekleyin. Ocağın altını orta ateşte yakarak ara ara karıştırarak pişmesini sağlayın.  

KAYNATMA

Böyle güzel güzel fokurdamaya başlayınca birkaç dakika daha fokurdatıp altını kapatın.

SÜZME
Sonra tel bir süzgeç yardımıyla ketçabınızı posalarından ayırın. Ben eze eze bayağa bir kısmını değerlendirdim. Posa kısmını da atmadım, kahvaltıda çemen gibi yedik, çok da lezzetli tavsiye ederim!

MÜTHİŞ LEZZETLİ POSA

Gelelim esas kısma: 
 
SÜZME SONRASI
Domates çorbasını andıran böyle bir sıvı kalıyor. Zeytinyağ ve sirkeyi (ve tuzu yetersiz geldiyse tuzu) bu aşamada ilave edip altını yine orta ateşte açıp istediğiniz kıvama gelmesini sağlayın. Kıvam tercihi size bağlı aslında. Ben böyle sulu istiyorum derseniz bu aşamada durabilirsiniz. 

İstediğiniz kıvama geldikten sonra ben küçük bir kavanoza tüketmelik, diğer küçük kavanozlara da konservelik hazırladım. 

Konserve tutkumu bilen biliyor :) Kısa zamanda tüketemeyeceğim veya kısa sürede yapamayacağım her şeyin konservesini yapıyotum. 

Özellikle bu minik kavanozlar çok işime yarıyor. Tek kullanımlık, bozulma derdi olmadan. 

Cennet elması konservesi yayınımda belirttiğim konserve aşamaların aynısını ketçabımızda yaparak konservenizi hazırlayabilirsiniz.

Konserve istemiyorsanız yine istediğiniz kaba aktarıp soğuduğunda buzdolabına kaldırın.
4 domatesten böyle 3-4 kavanoz çıktı. Miktar biraz düşüyor haliyle... Verimli bir çalışma beklemeyin :)

Daha fazla istiyorsanız tarifteki miktarları artırmanız gerekecek.

KONSERVE
BUNLARDAN 3 ADET OLDU


Ama bu son hali sanırım değer... Güzel değil mi?

EV YAPIMI KETÇAP FİNALİ

Alternatif tarif:
Bazı tariflerde tüm malzemeleri birlikte karıştırıp (karanfil ve zencefili de ezip) en son robottan geçirilip karıştırılmaya devam ediliyor. Bu da sizin için fikir olsun. Ben pürüzsüz istediğimden süzdüm.

Ayrıca tarifteki baharatlarla oynamanız mümkün. Damak zevkinize göre ekleyip çıkarabilirsiniz. Tamamen sizin zevkinize kalmış...


Tadına gelirsek; 
Evet ketçap gibi. Benimki biraz tuzluydu sanki, salçam sebebiyle (ev salçası) ve de şeker koymayıp meyveyle tatlandırdığımdan o hafif şekerli tat da olmadı. Bunları sadece bilgi amaçlı yazıyorum yoksa ben çok beğendim. Şekerle aram yok biliyorsunuz.




Sırada ev yapımı hamburgerle birlikte junior'a sunuş var bakalım ne zaman olacak :) 

Yapanların şimdiden eline sağlık, afiyet olsun...
EV YAPIMI KETÇAP (BEBEK İÇİN +12 AY) EV YAPIMI KETÇAP (BEBEK İÇİN +12 AY) Reviewed by Unknown on Şubat 04, 2016 Rating: 5

1 yorum

  1. Sitenizde orijinali daginikanne.blogspot.com adresine ait tüm yayınları acil olarak kaldırmanızı rica ediyorum.
    Bu yayınların hakkı tarafıma aittir.
    Kaldırılmadığı sürece sonraki aşamalara geçmek durumunda kalacağız.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Business

Latest in Sports

ba