LABNE PEYNİRİ TARİFİ (BEBEK İÇİN +6 AY)

LABNE
Oğlum hayatıma girip de 6.ayını doldurduğunda başlayan
'Ek Gıda Sorunsalı' adlı eserimin ilk parçalarından :) 
Oğlum sevdiği için sonrasında fırından ekmek almak kadar rutinleşen ve zorunlu hale gelen bir süreç oldu benim için! Başlangıcından şimdiye farklı süreçler yaşadı ve şu an kendimce bir metot tutturmuş durumdayım.

Fotoğraflar profesyonel değil, hiç rahat vakitte yapamadım. Kusura bakmayın...

'Labne yapıyorum' dediğimde sonraki soru hep 'nasıl?' oldu. Kaç kişiye hem özet hem detay anlattım hatırlamıyorum :)
Bana göre yine "basit, ama evde yapılabilirliği akla gelmeyen" grupta bu tarif. 

Başta özeti vereyim: Bilenler için yoğurt mayalamayla neredeyse aynı, maya olarak yoğurt değil, beyaz peynir kullanıyorsunuz! Kulağa güzel geliyor değil mi? Yoğurda göre kolay tarafları: Sıcaklık ayarı o kadar hassas değil ve lezzeti değişmiyor: mayaladığınız peynir neyse onun lezzetini alıyorsunuz labnede! Tabi bu sadece peynir kullandığınızda geçerli. İstediğiniz sürece içine tereyağı, çörek otu, tuz, nane, kekik veya başka baharat ilave edebilirsiniz! Canınız ne isterse?

LABNE PEYNİRİ TARİFİ

Ne lazım?
En basit tarif için:
+ Tercihen güvenilir açık inek sütü yoksa günlük pastörize süt; son çare uzun ömürlü süt (hiç denemedim ama)
+ İstediğiniz ezilebilir beyaz peynir (mayalı peynirler)

Miktarlar yarım kilo süte yaklaşık çeyrek kalıp peynir (çok da milimetrik değil hesaplar, çok olsun da az olmasın amacı güdün.

Boş vaktim var ve gurmeyim, ne ekleyebilirim?

Öncelikle boş vaktinizi kıskandığımı belirtmek isterim..
Tuz,
Nane, çörek otu, karabiber gibi baharatlar
Tereyağı
Diğer yaratıcılık ürünleri :)

Tamam toparladım, şimdi ne yapacağım?

Gelelim tarif kısmına... Sütü açık aldıysak kaynattık (pastörize veya uzun ömürlüyse gerek yok, sadece istenen sıcaklığa erişmesi yeterli).
Diğer tarafta kullanmak istediğimiz ezilebilir beyaz peynirimizi güzelce ezip oda sıcaklığında biraz bırakıyoruz.
Sütün sıcaklığı yoğurt mayalandığı gibi olduğunda (40 derece veya tabiri caizse parmağımızın içinde 10'a kadar saydığımızda yanmadan durabilmesi için gereken son sıcaklık) -hatta biraz daha sıcak olabilir, tercih sebebi!- ezilmiş peynirimizin üstüne bu sütten bir miktar döküp yine özleştirme adına peyniri sütte de birazcık eziyoruz. 


Ezdiğimiz peynire ısıtılmış sütü katıyoruz

Sonra beklemeden (süt soğumadan) hemen esas kabımızdaki süte ilave edip, hızlıca karıştırıp mayalanmaya bırakıyoruz. 


Mayayı, mayalanacak kaba ekleyip kapağını kapatıyoruz.

Yoğurt makineleri bu iş için ideal. Ama yoksa üzülmeyin, güzel bir battaniye veya kalın beze sarılı halde, tenha ılık bir ortamda bekletmeniz de yeter (yine bakınız yoğurt mayalaması gibi). Yaklaşık 6-8 saate ihtiyacınız var (Evde bir bebek-çocuk varsa tenhalık kısmına tekrar dikkat çekmek istiyorum!). Bu saatin sonunda peyniriniz aynı yoğurt görüntüsüne benzer bir görüntü alacak. Üstte su birikebilir ama yoğurt gibi katılaşacak.
Olmadı mı?? Üzülmeyin, bir kaç saat daha bekletin (bazı peynirler daha geç mayalanabiliyor veya sıcaklık daha düşük kalabiliyor)...
İlle kaskatı beklemeyin, yine peynirin cinsine göre fark ediyor. Süt halinde kalmasın yeter. 

Olduuu!!!! Ne yapacağım?
Hemen ağzı kapalı olarak buzdolabına koyup 12 saat kadar bekleteceksiniz! Bu aşamada biraz daha katılaşacak. 

Sonra?
Sonra kalan suyun sığacağı kadar geniş bir çukur kaba tülbentinizi yayacak, bu kaptaki peyniri üzerine boşaltacaksınız. 

Mayalanmış ve 12 saat dolapta bekletilmiş peyniri bir kabın üzerinden tülbent üzerine alıyoruz.

Sonra tülbenti peynirin bittiği yerden bağlayıp yüksek bir yere (ben mutfak dolabına asıyorum) altta bu çukur kap kalacak şekilde asıyoruz (Kap önemli çünkü peynir altı suyunu atmayacağız!). 

Asmaca... Süzmece...
En az 1 saat süzülüyor. Kıvamı nasıl istiyorsanız o kadar süzmeye devam ediyorsunuz. 

Ağzı bağlanmış tülbentin üzerine ağırlık koyarak da süzme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. 

Süzme işleminiz bittiğinde tülbentimizi astığımız yerden çıkartıp peyniri temiz bir kaba boşaltıyoruz.

Bir Dilim Labne...
Sonrasında isterseniz küçük kap veya poşetlerde buzluğa atabilirsiniz!!!!! En güzel kısmı, değil mi ;) 


Süzme kabında bu bol proteinli Peynir Altı Suyunu bırakıyoruz:

Peynir Altı Suyu (PAS)

Bu bol proteinli Peynir Altı Suyuyla neler yapabilirim derseniz, ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz. 



Özet olarak:

Süper Özet

Afiyetler olsun!! Olmadıysa okumaya devam edin lütfen :)

PEYNİRİM TUTMADI? NE YAPABİLİRİM?
Eğer ilave saatler de verdiniz ve sütünüz hala peynir olmamakta direniyorsa buyurun öneriler:

1. Seçenek:
Fırını 50 dereceye ayarlayıp bu sıcaklıkta 1 saat bekletmek (aynı durum yoğurt için de geçerli)

2. Seçenek sevgili marifetli arkadaşımız ÖRGÜ ÇANTAM- Hatice Yazıcı'dan geldi, kendisine bu öneri için çok teşekkür ediyorum ve aynen onun sözlerini ekliyorum (Bloğuna da bakmak isterseniz harika şeyler yapıyor):
Diyelim labnemiz tutmadı olur ya ben gibi sıcaklığı ayarlayamadıysanız :))
Isıtılabilir bir kapta mayalamıştım maya tutmayınca kabı tekrar ocağa alıp hafif ateşte tutuyoruz peynir kısa sürede toplanmaya başlıyor hemen ocağı kapatıp tekrar sarıp sarmalıyoruz bekleme süresinden sonra sonuç süper.
LABNE PEYNİRİ TARİFİ (BEBEK İÇİN +6 AY) LABNE PEYNİRİ TARİFİ (BEBEK İÇİN +6 AY) Reviewed by Unknown on Şubat 08, 2016 Rating: 5

Hiç yorum yok

Business

Latest in Sports

ba