NOHUT İLE TATLI YOĞURT MAYALAMA (BEBEK İÇİN +6 AY)
"Mayayı nereden bulabilirim?"
Eskiler bu sorunlarımıza gülüp geçerdi herhalde. Her evde yoğurt mayalanır, hazır yoğurtlar bu kadar çok tüketilmezdi.
Hazır gıdaların rahatlığı, çalışan insanlar, büyük şehir derken yoğurt mayalama eyleminden çok uzaklaştık.
Maya da ilgi istiyor maalesef, düzenli aralıklarla (yaklaşık 1 hafta-10 gün) yeniden yoğurt mayalayarak mayanızı canlı ve tatlı tutmalısınız. Belli bir süreden sonra yoğurt ekşir veya bozulur, yeniden mayalamada kullanamazsınız.
Peki yoğurdumuz bozulur veya ekşirse,
Maya ayırmadan tüm yoğurdu yedik ise :)
Uzun süreli bir yolculuğa çıktığımızdan yoğurdu yenileyemedik ise,
Ne Yapacağız?
Sıfırdan yoğurt mayası elde etmenin değişik yolları var. Bana göre bunların en kolayı nohut ile maya. Evet doğru duydunuz, sadece nohut kullanarak sütü mayalayabiliriz. Hem de tatlı mı tatlı...
Amacınız sadece yoğurt değil de sağlıksa kullandığınız nohutun kaynağını bilmeniz de çok önemli. Benim kullandığım nohutlar kaynağını da bildiğim doğal nohutlardı.
NOHUT İLE TATLI YOĞURT TARİFİ (BEBEK İÇİN +6 AY):
MALZEMELER:
+ Tercihen güvenilir açık inek sütü yoksa günlük pastörize süt: 250 ml (yaklaşık bir bardak)
+ Nohut: 15 adet
YAPILIŞI:
Aynı yoğurt mayalamada olduğu gibi sütümüzü istenen sıcaklığa getirdikten sonra mayalama kabımıza alıp nohutları da ekleyip 1 gün (24 saat) mayalamaya bırakıyoruz. Mayalama konusunda yeni iseniz veya aklınıza takılan sorular var ise veya göz atmak isterseniz ilgili detaylara şu yayınımdan ulaşabilirsiniz: Yoğurt Mayalama. Yalnız nohut ile ilk mayalama süresi 24 saat unutmayın!
Süre sonunda bildiğiniz yoğurt görüntüsünü elde etmiş oluyorsunuz.
Tercihen süzüp (süzmeniz tercih sebebi ama acil durumlarda süzmeden de mayalayabiliyorsunuz) içinden nohutları çıkararak mayamızı ayırıyoruz. Bu mayamızla tekrar yoğurt mayalayacağız. Bu sefer süt miktarını artırıp 1 L'ye kadar çıkarabilirsiniz ve normal maya sürelerine geri dönebilirsiniz. Artık 24 saat bekletmek zorunda değilsiniz (tabi mayalanmazsa süreyi uzatabilirsiniz). Dolayısıyla 1 gün içinde 2 kez daha maya yaparak mayayı iyileştirebilirsiniz.
Yine ilgili yayınımda bahsettiğim üzere fırın kullanarak da süreyi kısaltıp sıcaklığı garanti altına alabilirsiniz.
Bu mayayı ne kadar fazla tekrarlarsanız yoğurdun tadı bildiğimiz yoğurt tadına yaklaşıyor. İlk mayayı çok bekletmemenizde de fayda var.
Nasıl bir yoğurt oluyor?
Bu yoğurt tatlı mı tatlı oluyor. Gerçekten tatlı, neredeyse şekerli gibi :)
Ayrıca katı bir yoğurt elde ediyorsunuz. Sonraki mayalamalarda gittikçe katılaşıyor.
İlk mayalarda hafif bir sünme gözlenebilir ama normal, sıkıntı yapmayın lütfen.
Bu yoğurtla yapılan ayran nefis oluyor. Eğer hazır ayran sevenlerdensiniz kesinlikle aramazsınız.
Özellikle evde bebeği veya çocuğu olanlar gibi sürekli mayalama gereken durumlarda kurtarıcı oluyor bu tarif.
Afiyet olsun!
Sizin de fikirlerinizi ve deneyimlerinizi merakla bekliyorum.
-----
Yine ilgili yayınımda bahsettiğim üzere fırın kullanarak da süreyi kısaltıp sıcaklığı garanti altına alabilirsiniz.
Bu mayayı ne kadar fazla tekrarlarsanız yoğurdun tadı bildiğimiz yoğurt tadına yaklaşıyor. İlk mayayı çok bekletmemenizde de fayda var.
Nasıl bir yoğurt oluyor?
Bu yoğurt tatlı mı tatlı oluyor. Gerçekten tatlı, neredeyse şekerli gibi :)
Ayrıca katı bir yoğurt elde ediyorsunuz. Sonraki mayalamalarda gittikçe katılaşıyor.
İlk mayalarda hafif bir sünme gözlenebilir ama normal, sıkıntı yapmayın lütfen.
Bu yoğurtla yapılan ayran nefis oluyor. Eğer hazır ayran sevenlerdensiniz kesinlikle aramazsınız.
Özellikle evde bebeği veya çocuğu olanlar gibi sürekli mayalama gereken durumlarda kurtarıcı oluyor bu tarif.
Afiyet olsun!
Sizin de fikirlerinizi ve deneyimlerinizi merakla bekliyorum.
Not: Bu tarif oğluş doğduğundan beri notlarımda ancak ilk seferde bile sonuç alınacağını düşünmediğimden ve her gün üst üste değişik sürelerde mayalama gerektiğini düşündüğümden park etmiştim. Yine blogların faydası, sevgili Zehracığımın (kurabiyecimiss) paylaşımı ile ziyaret ettiğim Elif arkadaşımızın blogunda (Elif'li Vakitler) ilk seferde bile yoğurt elde edildiğini öğrenince bir cesaret geldi ve başladım :) Kendilerine teşekkür ediyorum!
Bu yazıyı "daginikanne.blogspot.com" adresinden farklı bir adreste okuyorsanız bilin ki çalıntıdır.
Lütfen emek hırsızlığına izin vermeyin...
NOHUT İLE TATLI YOĞURT MAYALAMA (BEBEK İÇİN +6 AY)
Reviewed by Unknown
on
Kasım 01, 2016
Rating:
Hiç yorum yok