PRATİK BİBER TURŞUSU TARİFİ

Evde güzel mi güzel organik biberler kalınca aklıma minik kaplarda turşu yapmak geldi ve işe koyuldum. Özellikle küçük şişelere yaptım ki hem saklaması, hem de yemesi kolay olsun ve hemen bozulmasın.
MALZEMELER:
350 ml pet şişe (isterseniz daha büyük)
Aldığı kadar sivri ve tombul acı biber (ben yaklaşık 15 tane sivri, 20-25 tane tombul koydum)
10 diş sarımsak (isteğe bağlı)
10-15 nohut
Kereviz sapı veya maydanoz
1 yemek kaşığı kaya/deniz tuzu
Bir küçük kahve fincanı sirke (tercihen üzüm sirkesi)
Çeyrek limon suyu
Aldığı kadar su
Not: Miktarları kullanacağınız kap ebadıyla orantılı olarak değiştirebilirsiniz. Biberleriniz çok taze ve kırılgansa dizmek zor olacaktır. Bu durumda dışarıda bir süre bekletip yumuşamalarını sağlayabilirsiniz.
Not: Miktarları kullanacağınız kap ebadıyla orantılı olarak değiştirebilirsiniz. Biberleriniz çok taze ve kırılgansa dizmek zor olacaktır. Bu durumda dışarıda bir süre bekletip yumuşamalarını sağlayabilirsiniz.
YAPILIŞI:
. Şişenin en altına nohutları yerleştirin.
. Biberleri yıkayıp saplarını ufalttıktan sonra bıçakla üzerine delik açın ve onları da mümkün olduğu kadar sık olacak şekilde ve dolana kadar şişeye yerleştirin.
. Aralarına sarımsakları serpiştirin.
. Başka bir kapta, az miktar ılık bir suda tuzu karıştırıp eritebildiğiniz kadar eritin. Sirke ve limonu da karıştırın.
. Bu karışımı pet şişenin içine yavaş yavaş boşaltın. Kalan boşluğu ılık su ile doldurun.
. Şişede hava kalmaması için şişenin dış kısmına parmaklarınızla hafif hafif tıklayın ve pet şişeyi hafif hafif sıkıp bırakarak hava boşluklarının hareket etmesini sağlayın (başarılı sonuç için hava boşluklarını temizlememiz gerekiyor).
. Hava boşluğu sebebiyle sıvı azaldıysa ılık suyla tamamlayın.
. Bu karışımı pet şişenin içine yavaş yavaş boşaltın. Kalan boşluğu ılık su ile doldurun.
. Şişede hava kalmaması için şişenin dış kısmına parmaklarınızla hafif hafif tıklayın ve pet şişeyi hafif hafif sıkıp bırakarak hava boşluklarının hareket etmesini sağlayın (başarılı sonuç için hava boşluklarını temizlememiz gerekiyor).
. Hava boşluğu sebebiyle sıvı azaldıysa ılık suyla tamamlayın.
. Şişenin ağız kısmına tercihen kereviz sapı veya maydanozları güzelce kapatın.
. Şişenin de kapağını kapatıp iyice sıkın.
. Şişenin de kapağını kapatıp iyice sıkın.
Direkt ışık almayan bir yerde 10-15 gün kadar bekletin. Bu esnada devrilmemesine dikkat edin.
Zaman geçtikte renginin değiştiğini ve turşunun oluştuğunu göreceksiniz.
Ben sonrasında buzdolabında sakladım ve "acı seven ev halkı" ile kısa sürede bitti.
Not: Ben şişeyi bekletirken yaklaşık 1 hafta sonra haberim olmadan yaramazın biri devirmiş ve kapak kenarlarından sızma olmuştu. Aynı miktarda sıvıyı karışım olarak ekleyip kapattım. Sonuç yine değişmedi.
Olur da sizin de başınıza gelirse panik yapmayın, aynı miktarda sıvıda bir süre daha bekletin...
PRATİK BİBER TURŞUSU TARİFİ
Reviewed by Unknown
on
Mayıs 05, 2017
Rating:
Reviewed by Unknown
on
Mayıs 05, 2017
Rating:
Hiç yorum yok